Brun saus med løk
Man trenger ikke en pose fra Toro eller Knorr for å lage brun saus! Det er kjempeenkelt, og ikke minst både billigere og sunnere å lage det selv. En posesaus kan inneholde ulike tilsetningsstoffer, men den sausen du lager selv inneholder kun det du putter i den, nemlig naturlige råvarer.
Brun saus er en grunnstein i norsk tradisjonelt kosthold, og passer godt til en rekke retter, som kjøtt, kjøttkaker eller kjøttboller.
Brun saus kan lages med smør, mel og kraft, men med litt løk får den en ekstra dimensjon og en skvett fløte gjør den litt mildere
Ingredienser
- 1/2 løk
- 2ss smør
- 2ss hvetemel
- 4-5 dl kraft eller buljong
- Salt og pepper
- Litt fløte (frivillig)
Fremgangsmåte
4 porsjoner
- Kutt løken i små biter
- Brun løken i stekepanne med litt smør
- Putt 2ss smør i en liten gryte og brun det
- Ha i mel og visp godt
- Ha i litt av kraften mens du rører godt. Blandingen skal få en fin brunfarge. Ha i litt og litt mer kraft under stadig omrøring.
- Bruk en stavmikser og miks den brunede løken med litt av kraften til den får en jevn konsistens
- Hell løkblandingen i sausen. Smak til med salt og pepper og la det småkoke i 5-10 min
- Om ønskelig, ha i litt fløte mot slutten av koketiden for en litt mildere saus
- Ønsker du en helt jevn saus kan du kjøre den gjennom en finmasket sikt før servering
Tips
- For en raskere variant, kan du droppe steg 6, og ha løkbitene rett i sausen
- Passer godt sammen med kjøttboller
Følg uprosessert på instagram: @uprosessert
Har du prøvd en oppskrift: Tagg med #uprosessert