Om meg
Det er en stor sannsynlighet for at mye av den maten du kjøper i butikken og spiser hver dag er i kategorien “ultraprosessert”. Dette betyr at den er laget med ett formål: at de som kjøper den skal spise så mye som mulig av den. Dermed får vi mat som er konstruert i et laboratorium, for å være mest mulig lett å tygge, lett å svelge, mest mulig innbydende, med delikat innpakning, lang holdbarhet og gjerne noen helsepåstander som “rik på fiber” på toppen. Men er det så farlig da?
Lenge tenkte jeg ikke det. Det er jo tross alt folk som passer på dette og kontrollerer at maten som selges ikke er skadelig? Faktum er at det er veldig mye vi ikke vet. En ting er tilsetningsstoffer, slik som emulgatorer, fargestoffer og søtstoffer, også kjent som E-stoffer. Selv om disse er godt testet i forhold til giftighet, er de ikke testet i forhold til hvordan de påvirker tarmfloraen vår, også kjent som “mikrobiomet”. Langvarig inntak av store mengder tilsetningsstoffer kan vise seg å være negativt for tarmfloraen og er assosiert med mange flere sykdommer og problemer enn vi tidligere har trodd. En annen ting er at de ultraprosesserte produktene er konstruert for å være lettest mulig å spise. De smelter i munnen og glir ned i magen, og før du vet ordet av det har du spist tilsvarende et stort måltid. Dette driver overspising, og fører indirekte til en rekke helseproblemer som overvekt, diabetes, høyt blodtrykk, hjerte/karsykdom, kreft m.m.
Da jeg selv fikk kreft høsten 2022, fikk jeg en skikkelig vekker. Jeg er nå heldigvis blitt helt frisk, men etter å ha lest og studert rundt temaet ultraprosessert mat, ble jeg overbevist om at jeg måtte legge om livsstilen. I flere tiår har jeg levd etter regelen om at jo enklere og kjappere maten tilberedes, jo bedre. Dette har naturlig nok medført en stor andel ultraprosessert mat. Men nå er det slutt! Jeg tar rett og slett ikke sjansen lenger, og aksepterer at jeg må tilbringe mer tid på kjøkkenet, men resultatet har blitt et sunnere og bedre kosthold og en mer fornøyd kropp!
For meg handler det om å senke tempoet, nyte prosessen, og selvsagt maten! I den korte tiden jeg har holdt på, har jeg lært utrolig mye, spist fantastiske egenproduserte retter jeg ikke trodde jeg var i stand til å lage. Jeg har i tillegg blitt kvitt overvekt og kommet ned på en trivselsvekt jeg ikke har hatt siden jeg var ungdom. Og det er en stund siden!
Hvis du vil lære mer om hvordan du selv kan bli mer uprosessert i matveien, ta gjerne en kikk på oppskriftene mine. De er helt eller nesten helt uten ultraprosesserte ingredienser, og alle er utprøvd av meg på mitt eget kjøkken. I bloggen finner du også en rekke tips og råd og erfaringer til en mer uprosessert hverdag, samt nyheter, betraktninger og artikler rundt temaet.
Jeg håper du finner dette like interessant og viktig som meg! Hvis du har spørsmål eller kommentarer, kan jeg kontaktes her:
Se vår personvernerklæring