Spis mindre ultraprosessert mat – reduser kreftrisikoen med 42%

Mars 2023 – Ny studie som viser sammenhengen mellom 10% reduksjon i konsum av ultraprosessert mat og tilhørende redusert risiko for ulike typer kreft.

Du kan lese studien her:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36889863/

Dessverre er slike studier ofte vanskelig tilgjengelig for oss lekfolk, da de bruker et veldig akademisk språk. Jeg matet derfor teksten i studien inn i ChatGpt, og ba om å få en liste over ulike krefttyper og tilhørende risikoreduksjon. Resultatet ble som følger: (NB: alle forbehold om feil!!)
  • Kreft totalt: 4%
  • Hode og hals: 20%
  • Spiserør: 43%
  • Tarmkreft: 12%
  • Endetarmskreft: 10%
  • Leverkreft: 23%
  • Brystkreft: 7%

Jeg finner følgende ting verdt å merke seg:

  • Risikoen for spiserørskreft minker med 43%!!
  • Risikoen for alle typer kreft minker med 4%, en rekke andre typer med tosifret antall prosent
  • Dette oppstår ved kun 10% mindre inntak av ultraprosessert mat. Tenk hvilke gevinster man kunne fått ved f.eks 80% reduksjon!
  • Dette bør være nok en tankevekker for helsemyndigheter, som er på overtid for å revurdere gamle kostholdsråd ensidig basert på kalorier og frykt for mettet fett til fordel for oppdaterte råd hvor matens prosesseringsgrad og kvalitet er tatt i betraktning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *