Laks med bønneris og ertestuing

Laks med bønneris og ertestuing

Slik lager du en deilig og næringsrik middag som kombinerer det beste fra hav og land: Bakt laksefilet med sitronpepper, som serveres med et unikt tilbehør av bønneris — en smakfull blanding av ris kokt sammen med stekt løk og bønner. For å balansere måltidet, tilfører vi en kremet ertestuing og en frisk salat. Denne oppskriften er perfekt for deg som ønsker en sunn, men samtidig smakfull måltidsopplevelse som ikke tar for lang tid å lage.


Lett
Enkel
Under 30 min
Under 30 min


Ingredienser

Laks

  • 4 laksefileter
  • 1ts sitronpepper
  • 1ts Hvitløkspepper
  • 1ts Persille
  • 1/2 ts salt

Bønneris

  • 1 pakke Bønnemiks
  • 1/2 Rødløk
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 3dl ris
  • 6-7dl vann
  • Litt olivenolje

Ertestuing

  • 150g frosne erter (en halv pose)
  • En klatt smør
  • En skvett fløte

Salat

  • 1 Tomat
  • 1/2 Agurk
  • 1/2 Rødløk
  • 1/2 eple (frivillig)

Serveres med:

  • Rømme (frivillig)
  • Sitronbåter (frivillig)

Fremgangsmåte

Laks

  1. Sett stekovnen på 200 grader over/undervarme
  2. Legg laksefiletene i en smurt ildfast form
  3. Krydre med salt, pepper og persille
  4. Sett i ovnen i ca 20min

Bønneris

Hvis du vil gjøre litt ekstra ut av risen kan du følge denne enkle oppskriften, som også passer til de fleste andre retter med ris

  1. Brun litt smør i en kjele
  2. Hakk opp rødløk og brun i noen minutter
  3. Ha i risen og litt olivenolje og la det surre litt
  4. Kok opp litt av vannet (1-2 dl) og bland ut buljongen
  5. Hell buljongblandingen i kjelen med risen
  6. Ha i resten av vannet utenom ca 1 dl som du sparer til slutt
  7. La koke på svak varme under lokk i ca 15-20min
  8. Mot slutten av koketiden blander du i bønnemiks som er skylt i en sil. Vurder om du bør ha i siste vannet. Bland også i en dasj olivenolje for en litt oljeaktig konsistens

Ertestuing

Erter er en undervurdert ingrediens proppfull av sunne næringsstoffer. Slik lager du ertestuing på 1-2-3:

  • Kok opp vann i en liten kjele
  • Ha i ertene og litt salt. Kok i 1-2 min
  • Hell av vannet og ha i smør og fløte
  • Mos med stavmikser

Salat:

  • Hakk opp ingrediensene til en frisk salat og bland i en bolle
  • Bakt laks i form
  • Stekt løk i gryte
  • Ertestuing
  • Laksemiddag

Tips

  • Server med litt rømme og evt. en skive sitron

Følg uprosessert på instagram: @uprosessert

Har du prøvd en oppskrift: Tagg med #uprosessert


2 kommentarer

  1. Hei, det er vel litt omstridt hvor sunt oppdrettslaks er for oss? Men samtidig er det ikke veldig lett å få tak i villaks. Takk for en meget god nettside!👏

  2. Hei Mette!
    Takk for din kommentar, og beklager sent svar. Oppdrettslaks er et kontroversielt tema. Det er ingen tvil om at det eksisterer miljøgifter i fisk, og da spesielt i fet fisk som laks siden giftene lagres i fettet.
    Det er også mye diskusjon rundt dyrevelferd i oppdrettsnæringen. Her vil du få veldig ulike svar avhengig av hvem du spør.
    Selv spiser jeg laks eller ørret en gang i blant, fordi jeg synes det er godt.
    Jeg er likevel bekymret for nivåene av miljøgift, og skeptisk til oppdrettsnæringens evne til å opprettholde god dyrevelferd og en bærekraftig måte å forvalte våre “havets skatter”.
    Jeg skulle ønske det var enklere å få tak i villaks, men det har jeg ikke sett i butikken.

    Hvorvidt du vil spise oppdrettslaks eller ikke, blir en avveining mellom helsemessige aspekter som miljøgifter og gunstige helseeffekter fra fisk generelt, samt mer etiske vurderinger omkring bransjen som sådan. Har ikke noen fasitsvar her, men ville aldri spist oppdrettslaks fem ganger i uka. For min del blir det kanskje 1-2 ganger per måned, uten at det er ment som en anbefaling 🙂

    mvh.
    Uprosessert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *