Focaccia med aioli
Focaccia passer til en rekke retter, og kan enkelt fryses ned og tas frem ved behov. Sammen med aioli, er det et utsøkt tilbehør til pasta, salater, grønnsaker, kjøtt og fisk.
Ingredienser
Focaccia
- 1 kg hvetemel
- 1 pose tørrgjær
- 2 ts salt
- 1 ts sukker
- 2 dl olivenolje
- 6 dl vann
- 3-4 ss Rosmarin (frisk, finhakket)
- Litt flaksalt
Aioli
- 4 eggeplommer
- 1 ss vineddik
- 1 ts dijonesennep
- 3 båter hvitløk
- 4 dl matolje
- 1/2 ts salt
Fremgangsmåte
Focaccia
- Varm opp vannet til det er lunkent
- Bland alle ingredienser i en bolle. Rør godt sammen og elt deigen luftig
- Sett til heving og la det stå i ca 30 min til den har fått dobbelt størrelse
- Ha deigen i en langpanne smurt med olivenolje. Spre den jevnt utover og trykk groper i deigen med fingrene. La etterheve i 30 min
- Pensle med olivenolje, og strø på rosmarin og flaksalt
- Stek på 220 grader i 25 minutter til den har fått en gyllen farge.
- Avkjøl på rist, skjær i passelige biter og server
Aioli
- Fremgangsmåten er mye den samme som for majones, bare med litt forskjellige ingredienser. Ta fram eggene i god tid i forkant, slik at de får temperert seg
- Bruk en hurtigmikser med visp. Visp sammen eggeplommer og salt til de får en tykk konsistens og lysere farge
- Begynn å tilsette oljen. Her må du være veldig forsiktig! Kun veldig lite av gangen (1 teskje) i starten, og visp underveis. Aiolien skal ha en tykk konsistens hele veien.
- Etter hvert kan du tilsette vineddik, dijonesennep og hvitløk
- Tilsett resten av oljen under visping
Tips
- La deigen heve et lunt og varmt sted. Foran varmepumpa fungerer veldig bra hos oss!
Følg uprosessert på instagram: @uprosessert
Har du prøvd en oppskrift: Tagg med #uprosessert