Er kjøttdeig ultraprosessert?

Kjøttdeig – en bærebjelke i norsk kosthold

Kjøttdeig er en av de mest populære kjøttproduktene i Norge og brukes i alt fra kjøttboller til taco. Men hva er det egentlig i kjøttdeigen vi kjøper? Er kjøttdeig betraktet som ultraprosessert mat, eller kan vi trygt inkludere det i et råvarebasert kosthold?

I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva som menes med ultraprosessert mat, hvordan kjøttdeig fremstilles, og om det er grunn til bekymring når vi kjøper kjøttdeig i butikken.

Hva er ultraprosessert mat?

Ultraprosessert mat refererer til matvarer som er laget ved hjelp av industrielle prosesser og inneholder mange tilsetningsstoffer som ikke finnes i naturlige råvarer. Disse matvarene er ofte preget av ingredienser som er utviklet i laboratorier, slik som smakstilsetninger, fargestoffer, emulgatorer og søtningsstoffer.

Eksempler på vanlige ultraprosesserte matvarer inkluderer brus, snacks, ferdigretter, pølser, kaker og frokostblandinger med mye sukker. Disse produktene har ofte høyt innhold av sukker, salt og usunt fett, samtidig som de er fattige på viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og fiber.

Helsemessige implikasjoner av å konsumere ultraprosessert mat er betydelige. Studier har vist at et høyt inntak av ultraprosessert mat er knyttet til en økt risiko for overvekt, type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer og enkelte kreftformer. Dette skyldes ofte det høye innholdet av kalorier og usunne ingredienser, samt mangel på næringsstoffer som er viktige for kroppens funksjon.

Ved å forstå hva ultraprosessert mat er og hvordan det påvirker helsen, kan vi ta mer bevisste valg når vi handler mat og tilbereder måltider. I denne artikkelen vil vi dykke dypere inn i prosesseringen av kjøttdeig for å avgjøre om dette vanlige kjøttproduktet faller inn under kategorien ultraprosessert mat.

Hvordan lages kjøttdeig?

Kjøttdeig er et av de mest allsidige og brukte kjøttproduktene i norske husholdninger. Men hva er egentlig kjøttdeig, og hvordan lages det?

Kjøttdeig er finmalt kjøtt som vanligvis lages av storfekjøtt, men det kan også være en blanding av storfe og svin, eller andre typer kjøtt. I motsetning til karbonadedeig, som lages av rent kjøtt uten tilsatt fett, kan kjøttdeig inneholde både kjøtt og fett fra ulike deler av dyret. Dette gjør at kjøttdeig har et høyere fettinnhold, som kan variere avhengig av produsent og type kjøttdeig.

Prosessen for å lage kjøttdeig begynner med at kjøttet kuttes i mindre biter og deretter males gjennom en kjøttkvern. Noen produsenter kan tilsette salt og andre konserveringsmidler for å forlenge holdbarheten. I noen tilfeller tilsettes også vann (typisk 5% isvann) for å øke volumet.

Det finnes flere typer malte kjøttprodukter, bl.a:

  • Kjøttdeig: Malt kjøtt fra ulike deler av dyret, opptil 14% fett
  • Karbonadedeig: Malt kjøtt fra renskåret kjøtt, maksimalt 5% fett
  • Kjøttfarser og medisterfarse: Malt kjøtt blandet med mel, krydder og andre tilsetningsstoffer

I denne artikkelen vil vi fokusere på kjøttdeig og karbonadedeig, som produseres på omtrent samme vis, bare av ulike deler av dyret.

Kjøttdeig kan lages av flere typer kjøtt, storfe, svin, kylling og lam er de mest vanlige.

Er det ultraprosessert?

Kjøttdeig og karbonadedeig inneholder kun kjøtt og evt. salt og vann. Det er dermed IKKE ultraprosessert.

Derimot vil ulike farseprodukter ofte inneholde maltodekstrin og andre tilsetningsstoffer som gjør produktet ultraprosessert. Det er derfor lurt å sjekke ingredienslisten om du skal kjøpe f.eks kjøttfarse.

Det samme gjelder produkter som er videreforedlet fra kjøttdeig, som f.eks kjøttboller, kjøttkaker, burgere osv. Her er nok dessverre regelen snarere enn unntaket at produktene er ultraprosessert.

Kan jeg bruke kjøttdeig i mitt daglige kosthold?

Ja!

Kjøttdeig en et naturlig og god ingrediens brukt i utallige matretter, som taco, gryteretter, lasagne, pastaretter m.m. Hvis du er opptatt av å unngå ultraprosessert mat kan du også med fordel bruke kjøttdeig til å lage kjøttboller, kjøttkaker, burgere og andre ting som ofte er ultraprosessert i butikken.

Det er imidlertid noen ting å ta i betraktning. Ønsker man et balansert kosthold, bør man ikke ha kjøttdeig 7 dager i uka, men variere med andre ting som:

  • Rent kjøtt
  • Fisk
  • Plantebaserte alternativer som bønner, linser m.m

Når du bruker kjøttdeig, er det også lurt å variere mellom ulike typer kjøtt, som storfe, kylling, svin og lam. Og kanskje aller viktigst: Inkluder en god mengde fiberrike grønnsaker i alle dine måltider! Selv om kjøttdeig er godt og ikke usunt i seg selv, inneholder det hverken fiber eller vitaminer, så pass på å inkludere friske, fiberrike grønnsaker og rotgrønnsaker for et balansert måltid!

Noen ord om plantebasert vs. kjøttbasert, bærekraft og klima

Dette er et vepsebol av et tema, med mange sterke meninger. Det har etter hvert blitt mange som hevder at vi bør ha et rent plantebasert kosthold, enten av helsemessige eller av klimamessige årsaker.

Andre igjen, går motsatt vei, og mener at man bør unngå all plantebasert mat, og kun spise kjøtt, såkalt carnivore diett.

Uten å påberope meg noen faglige kvalifikasjoner annet enn sunn fornuft, vil jeg hevde at man fint kan legge seg et sted midt mellom disse to ytterpunktene. Jeg mener også at en middelvei er noe som passer best for de fleste av oss. Hvorfor?

  • Et rent plantebasert kosthold uten noe kjøtt, gjør at man må planlegge måltidene sine veldig godt, spesielt med tanke på å få i seg såkalte essensielle aminosyrer. Dette er proteiner som kroppen ikke klarer å produsere selv, men må få i seg gjennom kosten. De fleste typer kjøtt inneholder alle essensielle aminosyrer, mens plantebaserte matvarer ofte inneholder et fåtall. Dermed må man planlegge for å få i seg nok av alle, noe som kan være utfordrende for mange.
  • Begrepet Plantebasert har også blitt en hype som industrien har kastet seg på, og laget en rekke plantebaserte erstatninger for vanlige kjøttprodukter, som burgere m.m. Ser man på ingredienslistene til disse, er de ofte fulle av tilsetningsstoffer og så ultraprosesserte som det går an. Så dette er å bevege seg i feil retning.
  • Såkalt carnivore diett, hvor man kun skal spise kjøtt, anser jeg som en form for ekstremisme som jeg overhodet ikke forstår logikken i. Å spise rene kjøttprodukter, ja fint. Å unngå ultraprosesserte planteprodukter, helt ok. Men å unngå å spise grønnsaker? Det forstår jeg ikke.

I det hele tatt, å utelukke store matvaregrupper fra sitt kosthold er noe jeg sliter med å forstå. Kroppen er tilpasset å ta opp næring fra en rekke ulike typer mat. Hvis det er næringsrikt og naturlig, og du ikke har intoleranse mot det, hvorfor skal du utelukke det fra ditt kosthold? Slik tenker i hvert fall jeg, og spiser så variert som jeg kan, både av kjøtt og planteprodukter.

Men hva så med klima? For første gang, er bærekraft og klima tatt med i de nye norske kostrådene. Her er anbefalingen å spise maksimalt 350g rødt kjøtt pr uke. Dette er begrunnet både med helsemessige og bærekraftsmessige årsaker.

Det er flere fagpersoner, bl.a Marit Kolby, som er uenige i denne grensen og mener at man ikke har faglig grunnlag for å sette en slik eksakt grense. Hun er også svært kritisk til at viltkjøtt er inkludert i begrepet rødt kjøtt ifbm klimahensyn og argumenterer med at ville dyr spiser det de spiser uavhengig av hva vi mennesker gjør, og at å redusere mengden viltkjøtt derfor har null innvirkning på klima. Dette er et argument jeg i høyeste grad er enig i!

Det er ikke til å stikke under en stol at produksjon av storfekjøtt på global basis er en stor trussel mot klimaet. Store, industrialiserte kveganlegg, hvor mange ligger i USA og har et mildt sagt tvilsomt forhold til dyrevelferd, og er en stor belastning på miljøet på grunn av klimagassutslipp, utslipp fra kunstgjødselproduksjon m.m

Samtidig gir økologisk kjøttproduksjon fra små gårder, hvor dyrene er frittgående, tilbringer store deler av tiden i frihet ute, og spiser primært gress, et helt annet bidrag inn i regnestykket. Vi må huske at vi har store arealer både i Norge og globalt, hvor det vokser gress. Disse kan ikke uten videre bare plutselig benyttes til å dyrke grønnsaker, slik enkelte later til å tro.

Konklusjon

For å oppsummere, så tenker jeg derfor følgende:

  • Vi bør jobbe for å redusere industriproduksjon av storfe globalt av klimahensyn
  • Vi bør unngå ultraprosesserte kjøttprodukter og spise minimalt bearbeidet kjøtt
  • Vi bør absolutt spise mer grønnsaker enn vi gjør i dag
  • Vi bør støtte opp under økologisk dyrehold med fokus på dyrevelferd, som utnytter de areal vi har som er egnet for dette på en god måte
  • Vi bør sannsynligvis spise mindre kjøtt enn vi gjør i dag, men jeg ser ingen grunn til å kutte det ut helt

Ferdig snakka!

Dette er et stort tema, og for mange et følelsesladd tema. Jeg påberoper meg ikke noen fasitsvar, men tenker at debatten ofte kunne hatt nytte av litt godt gammeldags bondevett, for det er påfallende mange som nettopp påberoper seg fasitsvar, som ofte også er på den ekstreme siden, og da bør man bruke sunn fornuft og gjøre opp sin egen mening!

Og for å komme tilbake til saken: Nei, kjøttdeig og karbonadedeig er ikke ultraprosessert! Men farseprodukter og videreforedlede produkter kan ofte være det.

Kilder og lesestoff

Artikler på Uprosessert:

Andre artikler:

Deig vil vi ha! Slik lager Gilde kjøttdeigene sine

Nova classification

Aminosyrer

De nye kostrådene har metodiske mangler

Marit Kolby: – Reduser inntak av ultraprosessert mat, ikke r…​​

Questions About Beef and Climate Change, Answered

Helsedirektoratets kostråd

First randomized, controlled study finds ultra-processed die…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *