Mørk kraft av storfe

Mørk kraft av storfe

Mørk kraft handler ikke om svart magi, men om en anvendelig basisingrediens proppfull av smak og dybde. Det tar litt tid, men når ingrediensene er i gryta gjør det meste seg selv.

Kraften kan brukes til alt fra saus til supper og gryter, og gir en ekstra dimensjon der hvor du vanligvis ville brukt buljong.


Enkel
3-6 timer


Ingredienser

  • 2kg kraftbein av storfe
  • 1 purreløk
  • 5 gulrøtter
  • 5-6 stenger med selleri
  • 5 sjalottløk
  • 4ts hel pepper sort
  • 5 laurbærblad
  • 4 liter vann

Fremgangsmåte

Kraft tar ganske lang tid å lage, så det bør planlegges godt. Det kan med fordel koke i 6 timer, men bør få minimum 3.

Min første utfordring var å få tak i kraftbein. Dette er nemlig ikke hyllevare på Kiwi eller Rema. Men etter en grundig gjennomgang av frysedisken på Spar, dukket det jammen opp noen pakker.

Start med å tine beinene, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Brun dem i 10-15min på 250 grader over/undervarme.

Kutt grønnsakene i grove biter.

Som en kuriositet, kan jeg nevne at jeg etter at kraften var ferdig ble usikker på om jeg burde brukt sellerirot i stedet for selleri. Til tross for navnelikheten, er dette ganske forskjellige grønnsaker. Etter litt research ser jeg at mirepoix (som er den klassiske grønnsaksblandingen i fransk matlaging brukt i alle mulige supper og gryter) har mange oppskrifter, både med sellerirot og selleri.

Legg kjøttbein, grønnsaker og krydder i en stor gryte (10L)

Hell i 4L vann, eller nok til å dekke alle ingrediensene.

Nå er det bare å koke opp alt sammen. Når det koker, skrur du ned til minste eller nest minste varme. Du kan med fordel legge på lokk for å unngå at hele huset lukter kraft (det vil det for så vidt gjøre uansett…).

Når det koker, vil det danne seg skum. Dette kan du ta bort for å få en klarere kraft.

Når det har godgjort seg i 3-6 timer, kan du helle kraften over i et stort kar eller gryte gjennom en sil. Avkjøl kraften.

Når den er passelig avkjølt, kan du helle den over i oppbevaringsbokser egnet for frysing. Bruk gjerne ulike størrelser (f.eks 3-4 dl for saus, 8-10 dl for supper/gryter) så har du ferdige porsjonspakninger klare.

Putt dem i fryseren, så har du kraft klart til dine neste kulinariske mesterverk!

Bonustips 1: Jeg brukte litt for mye vann (5L) og har derfor redusert mengden i oppskriften til 4L. Bare pass på at vannet dekker ingrediensene, men ikke så mye mer. Kraften kunne også tålt litt mer pepper.

Kraft kan brukes til så mye, og gir en ekstra dimensjon sammenlignet med buljong. Men det er tidkrevende å lage, så pass på å lage nok av gangen.

Bonustips 2: Har du god tid, kan du redusere den ferdige kraften (koke videre uten lokk) til halvparten av væsken er borte. Du får da det som på fagspråket kalles glace. Dette vil være mindre plasskrevende å lagre, og enda rikere på smak.


Følg uprosessert på instagram: @uprosessert

Har du prøvd en oppskrift: Tagg med #uprosessert


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *