9 tips til drikke som ikke er ultraprosessert

Artikkelen inneholder annonselinker

Ultraprosessert drikke er lett tilgjengelig overalt

Inntak av væske er livsviktig for å opprettholde væskebalansen i kroppen, og drikke utgjør også en ikke ubetydelig del av vårt totale næringsinntak. Selv om mesteparten av vårt væskeinntak ideelt sett bør komme fra rent, ubehandlet vann, er det i vårt moderne samfunn et enormt tilbud av ulike typer drikke, noe som gjør det enkelt og fristende å velge bort vannet til fordel for noe med mer smak og virkning. Jeg har selv vært en av dem som i en årrekke har sverget til Pepsi-Max som en forfriskende måte å slukke tørsten samtidig som det har en kortsiktig oppkvikkende effekt. Men etter å ha fått opp øynene for de potensielle skadevirkningene til aspartam og andre kunstige søtstoffer er det nå blitt slutt på dette.

Ønsker man å leve mest mulig uprosessert, er det som med mat et hav av produkter man må styre unna, og rett og slett venne seg til tanken om å ikke innta. Å endre vaner kan være vanskelig, men første skritt er å vite hva som er ultraprosessert og hva som ikke er det. Da blir det lettere å ta gode valg. La oss først se på noen typer drikke som ikke er ultraprosessert:

1.Vann

Rent vann fra springen er det absolutt beste du kan drikke! Det er helt kalorifritt, inneholder ingen tilsetningsstoffer og er det kroppen egentlig trenger og vil ha når du er tørst. Vann på flaske er også like bra, og kan være praktisk i noen sammenhenger, som f.eks når du er på reise. Ulempen er selvsagt at det koster penger, så vann fra springen er både billigst og best når man har tilgang til det.

2.Kaffe og te

Kaffe og te er varme drikker som er populære over hele verden. De har ingen kalorier, men kan inneholde andre næringsstoffer som koffein og antioksidanter. Kaffe og te er ikke ansett som ultraprosessert, men det er viktig å huske på hva man putter i koppen sammen med drikken. Fløte, melk, honning, sukker og suketter er eksempler på vanlige ting å blande i kaffe eller te. Putter du suketter eller annen kunstig søtning i koppen din, er teen eller kaffen plutselig ultraprosessert. Sukker er ikke ultraprosessert, men heller ikke sunt, så drikker du mange kopper om dagen bør du heller vurdere å bruke f.eks honning eller sitron i teen, eller litt melk i kaffen. Eller man kan venne seg til å drikke den uten noe mer, eller rett og slett kutte ned på inntaket. Det er ikke bevist at kaffe eller te er skadelig, men koffein er skadelig i store doser, så det er jo noe man bør ha i bakhodet.

Det er viktig å nevne at vi her snakker om rene kaffe og teprodukter, dvs. kaffe fra bønner/kokemalt eller filtermalt, og ren te i løsvekt eller poser. Pulverkaffe er ultraprosessert, og det finnes også en rekke posevarianter med kaffe i porsjonspakninger som røres ut i varmt vann, disse er i høyeste grad ultraprosessert. Når det gjelder te, er mye av teen du får i butikk tilsatt aroma som gjør den ultraprosessert. Les ingrediensene, velg mest mulig naturlig og ha et moderat inntak.

3.Ferskpresset Juice

Ferskpresset juice uten tilsetningsstoffer er ikke ultraprosessert. Men man skal være klar over at når man presser juice, så siler man bort mange av næringsstoffene i frukten. Dette gjelder spesielt for juice uten fruktkjøtt. Juice har også et høyt naturlig innhold av sukkerarter. Man bør derfor begrense inntak av juice, men et lite glass nå og da er både godt og næringsrikt, og inneholder ofte mange gode vitaminer.

Styr derimot unna juice fra konsentrat, og drikke som markedsføres som juice men som i praksis er sukkervann med smak. Dette er ultraprosessert.

4.Melk

Melk er en naturlig råvare som brukes både som drikke, i matlaging og som bestanddel i matprodukter. Rene melkeprodukter som hel/lett/skummet, kulturmelk etc. er ikke ultraprosessert. Derimot er sjokomelk, biola, drikkeyoghurt og andre produkter som er tilsatt smak typisk ultraprosessert. Selv om melk kan være både sunt og næringsrikt, så inneholder det også kalorier, så unn deg gjerne et glass til maten, men drikk vann om du er tørst. Melk er også en kilde til debatt i forhold til allergiske reaksjoner, og mange kutter ut melk i kostholdet og mener de har positiv effekt av det. Det er en annen debatt, men om man skal drikke melk, så styr i hvert fall unna variantene som er tilsatt sukker og smak dersom du ønsker å leve uprosessert.

5.Smoothie

Den beste smoothien lager man selv, ved å kjøre frukt og bær i blenderen sammen med litt juice. Man kan også tilsette andre mer eller kanskje ofte mindre sunne ting (som sukker, melk, yoghurt, iskrem…), variasjonene er uendelige. Det er også fullt mulig å kjøpe smoothie i butikken uten å få noe som er ultraprosessert. I hvert fall i teorien. Bendit sine smoothies inneholder kun frukt, bær og juice, men det står ikke på ingredienslista om juicen kommer fra konsentrat eller ikke. På sine hjemmesider hevder de at smoothien er uten tilsatt sukker og ikke kommer fra konsentrat, så dermed bør den være godkjent. Men siden ingredienslista ikke spesifiserer dette, så må du sjekke det selv om du kjøper et annet merke.

6.Vann med kullsyre

Jeg elsker opplevelsen og friskheten av kullsyre, og om du likevel skal kjøpe deg flaskevann og vil ha litt ekstra piff, kan du godt unne deg en flaske vann med kullsyre. Men kjøper du med smak, er det plutselig tilsatt aroma og dermed ultraprosessert. Om du tidligere har drukket mye brus og savner opplevelsen av bobler i munnen, kan du også kjøpe deg en sodastreamer el.l som tilsetter kullsyre til vannet, og du kan dermed lage deg kullsyrevann mye mer økonomisk enn om du kjøper det i butikken.

7.Kakao

Kakao i sin reneste form er bare malte kakaobønner, og er dermed ikke ultraprosessert. Så om du lengter etter en kopp rykende varm kakao, så kan du fint unne deg det uten å være redd for å få i deg masse tilsetningsstoffer. Bare pass på å kjøpe ren kakao, da majoriteten av såkalt “kakao” i butikken er tilsatt enten sukker eller e-stoffer. Regia original kakao er et eksempel på ren kakao som ikke er tilsatt noe.

8.Øl

Som vi allerede har sett mange eksempler på, så er “ikke ultraprosessert” langt fra det samme som sunt. Samtidig er livet en balansegang, og på mange områder kan man unne seg noen utskeielser om man klarer å praktisere måtehold. Øl er et eksempel på dette. Det er vel neppe noen tvil om at øl er usunt i store mengder, og om man velger å avstå fra alkohol så tjener man på det rent helsemessig. Men om man er av dem som setter pris på en god IPA til middagen, eller en porter til desserten, så er det mulig å gjøre dette uten å ende opp på den ultraprosesserte sti. Ekte øl er brygget med fire ingredienser: Vann, malt, humle og gjær. De ulike typene og smakene utvikles gjennom ulike bryggeprosesser, samt et utall typer med gjær, malt og humle. I industriell produksjon kan det derimot tilsettes flere ting, dette gjelder spesielt såkalt “lavkarbo” eller “lavkalori” øl. Ønsker du å unngå ultraprosessert drikke, les ingrediensene og hold deg gjerne til øl brygget av små, spesialiserte mikrobryggerier.

9.Vin

Vin er heller ikke ultraprosessert. Det betyr igjen selvsagt ikke at det er sunt, men kjøper du en vanlig flaske vin, kan du sannsynligvis trygt innta denne uten å få i deg noe som er ultraprosessert.

Ultraprosessert, men…

Det finnes ingen entydig definisjon på hva som er ultraprosessert og ikke. Type, mengde og antall tilsetningsstoffer er med på å avgjøre dette. Noen matvarer er helt klart ultraprosesserte, andre kan være i en gråsone. Og selv i kategorien ultraprosessert, så er det flere som mener at man burde ha ulike grader av ultraprosessert. Her er det viktig å bruke sunn fornuft, og om man skal innta noe som er ultraprosessert, så vil det uansett være bedre med noe som er “litt ultraprosessert” kontra “veldig ultraprosessert”, om man kan bruke de begrepene. Her er noen eksempler på drikke som er ansett som ultraprosessert, men som kanskje kan være greit i små mengder?

Solbærsirup

Jeg nevnte innledningsvis at jeg har drukket mye brus gjennom årene. Jeg må innrømme at dette har vært vanskelig å slutte med. Vann er sunt og godt, men det er også forbasket kjedelig. Jeg savner opplevelsen av bobler i munnen, og smak på tunga når jeg er tørst. Når trangen til brus blir for sterk, har jeg funnet følgende løsning: Jeg lager meg kullsyrevann med brusmaskina, og så har jeg litt solbærsirup oppi. Det er en kjip erstatning for Pepsi-Max, men jeg får både bobler og smak, og det døyver litt av trangen.

Solbærsirup er i likhet med all kjøpt saft (som jeg har sett) ultraprosessert. Den er laget fra konsentrat, og inneholder i tillegg tilsetningsstoffene natriumbenzoat og kaliumsorbat. Det er likevel den saften jeg har funnet som har den korteste ingredienslista, så inntil jeg finner noe bedre eller klarer å venne meg helt av fra brusavhengigheten, så kommer jeg til å sverge til denne som det minste av onder.

Farris m/smak

Farris med smak er vann med kullsyre som er tilsatt aroma for å få et hint av f.eks sitron eller mango. Ja, dette er ultraprosessert, og du kan jo lett lage din egen variant med noen dråper sitronsaft og en kullsyremaskin. Men er du på reise og vil ha en flaske farris eller bris med smak… vi snakker noen dråper per flaske her. Står det mellom det og brus, så sier jeg go for it!

Melkealternativer som f.eks Oatly

Oatly havredrikk inneholder dikaliumphosphat, som er et surhetsregulerende middel. Lignende produkter som mandelmelk, inneholder tilsvarende tilsetninger. Dette gjør at Oatly m.m. er å betrakte som ultraprosessert. Men er du i kategorien som har eller mistenker at du har intoleranse mot laktose, så har du i praksis få valg, enten å leve et liv uten f.eks melk i kaffen, eller å bruke et alternativ. Dette blir selvsagt et individuelt spørsmål, men om du ellers spiser hovedsakelig naturlige råvarer, så tror jeg ikke en slurk med havremelk i kaffen er det som velter lasset.

Definitivt ultraprosessert

Noen typer drikke er helt klart ultraprosessert, og disse bør man unngå og bytte ut med andre mer naturlige varianter.

Brus

Øverst på denne lista kommer brus. Her finner vi brus både med og uten sukker. Brus med sukker har et høyt sukkerinnhold, i tillegg til en rekke tilsetningsstoffer. Brus uten sukker inneholder kunstige søtstoffer som f.eks aspartam, som lenge har vært mistenkt for å være kreftfremkallende, selv om det foreløpig ikke finnes entydige bevis. Brus er lett tilgjengelig i butikker og automater, og er vanedannende, usunt og dårlig for tannhelsen. Brus konsumeres i store mengder i Norge, og er en versting når det kommer til usunn drikke, fordi det er så lett å venne seg til å drikke det til hvert måltid (snakker av erfaring her), og i høy grad akseptert som vanlig drikke til måltider. Dyrt er det også, så gjør helsen og økonomien din en stor tjeneste, og kutt ut brusen til fordel for vann med eller uten kullsyre.

Energidrikk

Energidrikk inneholder i tillegg til det som er i brus, ofte koffein, taurin eller andre stimulerende stoffer. Dette gjør etter mitt syn energidrikke enda verre enn brus fra et helsemessig ståsted, men mens brus drikkes av alle alders- og samfunnsgrupper, er energidrikk kanskje mest populært blant ungdom. Det kan være vanskelig å påvirke ungdom til å ikke drikke energidrikk (igjen av erfaring), men det er liten tvil om at et høyt inntak kan være helseskadelig, og det har også vært rapportert dødsfall knyttet til ekstreme inntak av energidrikke.

Saft

Saft er en annen drikkevariant jeg selv har sverget mye til når jeg har ønsket meg litt mer smak. Gjerne av typen fun-light el.l fordi det er så konsentrert og dermed praktisk fordi det varer lenge. Fun-light og andre sukkerfrie safttyper er desidert ultraprosessert, og noe jeg har sluttet med fullstendig. Man skulle derimot tro at det var mulig å finne sukkerholdige varianter som ikke er ultraprosesserte, men heller ikke det har jeg klart. Solbærsirup er det nærmeste jeg har kommet. Alternativet er vel å lage sin egen saft da, noe jeg husker min mor gjorde da jeg var liten, men er foreløpig ikke noe jeg har prøvd meg på. For å være ærlig, så virker det som litt mye jobb for lite utbytte, så det spørs om det blir solbærsirup også framover, fram til jeg klarer å finne noe som ikke er ultraprosessert.

Sjokoladedrikker

Sjokolademelk, sjokoladedrikker, jordbærdrikker, milk-shakes og alle mulige andre varianter av melk som er tilsatt sukker og smak er gode eksempler på ultraprosessert drikke. Utvalget er stort, og alle er de stort sett like innbydende som de er ultraprosessert. Ett hederlig unntak er cocio classic, som er en sjokolademelk som kun inneholder melk, sukker og kakaopulver. Er du hjemme, kan du selvsagt lage dette like godt selv med de samme ingrediensene, og kanskje mindre enn de 10g med sukker som den inneholder. Men et unntak er det uansett, blant et hav av ultraprosesserte alternativer.

Iste på flaske

Iste kan kanskje fremstå som et sunnere alternativ til brus, og markedsføres gjerne også som det, med innbydende bilder av div. frukter og andre sunnhetsassosierende faktorer. I noen tilfeller inneholder iste noen færre gram med sukker, men å kalle det sunt er nok å gå for langt. I hovedsak inneholder iste de samme tilsetningsstoffene som brus, og er dermed ultraprosessert og ikke stort bedre.

Lager man derimot iste selv, fra ekte, uprosessert te, er det selvsagt noe helt annet.

Cider (alkoholholdig)

Industriprodusert alkoholholdig cider inneholder som regel konserveringsmidler, aroma, fargestoff m.m. og er dermed ultraprosessert så det holder. På samme måte som med øl, så kan cider brygges med naturlige råvarer, og jeg skulle tro at det er mulig å få tak i cider som ikke er ultraprosessert om man skulle ønske det, uten at jeg selv har prøvd. Alternativt kan man forsøke å brygge selv.

Konklusjon:

Drikk vann når du er tørst! Det finnes så mange ulike typer drikke med ulike smaker og virkninger, men det kroppen først og fremst vil ha, er vann – det er bedre både for helse og økonomi. Vil du ha noe med mer smak, drikk deg utørst på vann først, og nyt et glass juice eller melk sammen med måltidet, en kopp kaffe eller te ved skrivepulten eller noe annet som ikke inneholder en rekke tilsetninger. Det finnes mange sunnere alternativer.

2 kommentarer

  1. Flott liste med gode tips.
    Hva med sterkere drikker som whisky, vodka og lignende?
    Skulle jo gjerne tro at de er “grei” siden de er destillert, men etter kjapt søk ble jeg egentlig bare mer nysgjerrig og forvirret.

    • Takk for din kommentar!
      For å være ærlig er jeg selv usikker om f.eks whisky er å betrakte som ultraprosessert. På den andre siden spiller det nok liten rolle hva svaret er. Alkohol er gift for kroppen, og om du drikker en vodkadrink med vodka og redbull så spiller det nok liten rolle hvor ultraprosessert redbullen er, spriten gjør uansett større skade på kroppen.
      Hvis du liker å kose deg med en whisky i ny og ne, så fortsett med det, men tenk på det på samme måte som sjokolade, potetgull eller andre utskeielser. Kos deg og nyt det med måte og god samvittighet. Men sunt blir det aldri 😅

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *